fiberhusk, psyllium frøskaller

Det indiske frø: Hvad er psyllium frøskaller?

Man skal ikke dømme en bog på omslaget – og heller ikke en plante på bladene.Psyllium frøskallerne stammer fra den indiske plante Plantago Ovata, som er i familie med den danske vejbred, og den gør umiddelbart ikke meget væsen af sig.

…men plantens frøskaller bruges over hele verden, fordi de indeholder 85% vandopløselige kostfibre.

Vi auditerer løbende vores indiske leverandører som led i vores kvalitetsikring. FiberHUSK® opskrifter består kun af pulveriserede psyllium frøskaller fra planten, og FiberHUSK® er altså et helt naturligt produkt uden tilsætningsstoffer.

Giv dig selv en ny god vane

I et liv med fart på, mellem oplevelser, arbejde, træning og familie, kan det være en udfordring at holde styr på fiberindtaget. En varieret kost til voksne bør indeholde 25-35 g kostfibre dagligt. Undersøgelser tyder på, at danskerne ligger i den lave ende med et gennemsnitlig indtag på 22 g. fibre dagligt

Alle slags vaner opstår, når vi gør det samme igen og igen. Derfor har FiberHUSK® gjort det nemt at bidrage til en af de gode vaner – ved nemt og bekvemt at kunne tilføje flere fibre i kosten.

FiberHUSK® har længe været en kendt ingrediens blandt danskerne til fiberrigt og glutenfrit bagværk, men frøskallerne kan bruges til mange andre retter.

Hvad er kostfibre, og hvad skal jeg bruge dem til?

Kostfibre er groft sagt de celler, der holder sammen på en plante og de findes i alle planter fra kornstrå til agurker, i forskellig mængde.

Kostfibre er særlige kulhydrater, der i modsætning til almindelige kulhydrater ikke nedbrydes og absorberes i tyndtarmen, men i stedet fortsætter til tyktarmen, hvor de helt eller delvist bliver nedbrudt af tarmbakterier.

Der findes opløselige og uopløselige kostfibre. De opløselige danner gelé, når de kommer i væske, og gør maden mere fyldig, hvilket gør, at den bliver længere i tyndtarmen og giver dig en længere mæthed. Uopløselige fibre får til gengæld maden til at passere hurtigere igennem tarmen.

De opløselige fibre findes primært i frisk og tørret frugt, gulerødder, havre, byg, rug, rugbrød og bønner. De uopløselige kostfibre findes blandt andet i hvedeklid, grahamsmel, hvedeprodukter og upolerede ris.

Tips til fordøjelsen

En velfungerende fordøjelse kan afhænge af mange forskellige faktorer– og heldigvis er alle forskellige og lever forskellige liv. Men en ting er sikkert: Fibre hjælper fordøjelsen på vej.

Psyllium frøskallerne indeholder 85% kostfibre. Hovedparten af disse er vandopløselige fibre, men kan, på trods af betegnelsen, ikke opløses i vand. Det betyder til gengæld, at frøskallerne sugerminimum 40 gange deres egen vægt og omdannes til en geléagtig masse, som giver tarmen noget at arbejde med. Psyllium frøskaller bidrager til en normal fordøjelse.

Husk altid: Drik vand til. En fiberrig kost kræver også godt med vand fordi kostfibrene binder væsken både i mavesækken og i tarmen.

Gaven til maven: Sådan bruger du psyllium frøskaller

Ønsker du en fiberrig kost, er du til lavkarbo-mad, eller har du glutenallergi, så er FiberHUSK® som skabt til dig. De pulveriserede frøskaller består af 85 % kostfibre, og er lette at inkludere i din madlavning. Frøskallerne er glutenfri fra naturens hånd.

FiberHUSK® har en enestående evne til at binde væske. Frøskallerne bliver til gelé, når de kommer i vand, og det er denne positive egenskab, der gør FiberHUSK® til en fantastisk alsidig ingrediens.

De vandbindende fibre gør nemlig, at brød, boller og andet hjemmebag holder sig friskt og fugtigt længere. Her på siden kan du finde et væld af opskrifter på brød, kager og boller.

Geléen fra frøskallerne fylder også ekstra godt i hjemmelavede smoothies, dine favoritjuicer eller morgengrød med topping – og kan også bruges som godt fyld i fars, når du vil trylle med vegetardeller, fiskedeller eller gammeldags frikadeller.

Mangler du vejledning i brugen af FiberHUSK® i opskrifter – så læs vores tips og tricks.