Brød 4-3

Hvad er gluten?

Gluten er en samlebetegnelse for proteiner (glutenin og gliadin) som findes i hvede, mens lignende proteiner også findes i rug og korn.

Hvad er gluten?

Gluten er en samlebetegnelse for proteiner (glutenin og gliadin) som findes i hvede, mens lignende proteiner også findes i rug og korn. Hvedemel er utroligt populært til bagning, fordi det gør dejen elastisk, så den kan binde dejens luftbobler ved gæring og dermed sikre et godt resultat. Betyder det, at bagning er udelukket for personer der ikke kan tåle gluten? NEJ!

I dag findes der flere glutenfri produkter, der giver et godt bageresultat. FiberHUSK ® er et godt eksempel til at indgå i glutenfri bagning, da produktet har en fantastisk evne til at binde væske og derfor hjælper med at holde dejen sammen, og gør at den er nemmere at arbejde med. FiberHUSK ® hjælper dig også med at øge fibermængden i din kost.

Gluten og maven

I de seneste 20 år ses flere og flere at have behov for at undgå gluten i deres kost. Det kan der være forskellige årsager til. For nogle opleves der løs eller træg mave, oppustethed eller øget luft i maven når de spiser mad der indeholder gluten.

Når maven ikke er helt tilfreds

Har du mistanke om at du reagerer uhensigtsmæssigt når du har spist gluten, så har du nok oplevet nogle af disse tilstande:

  1. Løs eller hård mave. Man kan ofte opleve afføring af uregelmæssig konsistens. Det opleves som løs eller hård mave. Oplever du dette ofte er det vigtigt at få talt med din læge om det.
  2. Oppustet mave. En oppustet mave giver ofte følelsen af, at maven er fuld eller opsvulmet. Det skyldes gasdannelse. Gas i maven kan opstå af flere årsager, bl.a. kan det opstå hvis du spiser for meget eller for hurtigt. Desuden danner tarmbakterier luft i tarmen når fibre går gennem tarmsystemet. Der er meget individuelt hvor meget luft der dannes i denne proces.

Hvor kommer gasserne fra? Læs mere om oppustet mave på husk.dk.